Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Το Κάστρο Σαμοθράκης


Το ύψωμα στο οποίο βρίσκεται το κάστρο κατοικήθηκε από τη νεολιθική ακόμα εποχή όπως μαρτυρούν μεγαλιθικά ευρήματα, και δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται από τότε.

Η πρώτη, μεσαιωνική οχύρωση στη Χώρα, χρονολογείται πιθανότατα στα τέλη του 10ου αιώνα μ.κ.χ. Σημαντικός είναι ένας ισχυρός κυκλικός πύργος στη ΝΑ γωνία του περιβόλου, ο οποίος είναι κτισμένος με προσεγμένη αργολιθοδομή και ζώνες πλινθοδομής. Στη ΒΔ γωνία του περιβόλου ένας ορθογώνιος επιμήκης πύργος, καμαροσκέπαστος στον πρώτο όροφο, χρησίμευε πιθανότατα για δεξαμενή, εξασφαλίζοντας νερό στους αμυνόμενους σε περίοδο πολιορκίας.

Οι Γατελούζοι συμπλήρωσαν και επέκτειναν αυτή την οχύρωση (1430 - 1455), όπως μαρτυρούν δύο εντοιχισμένες επιγραφές. Στην πρώτη επιγραφή μνημονεύεται ο Γενουάτης ηγεμόνας Παλαμίδης, ενώ στη δεύτερη, πλάι στο μονοκέφαλο αετό, το οικόσημο των Γατελούζων κάτω από αυτό των Παλαιολόγων, το δικέφαλο αετό και το μονόγραμμα των Παλαιόλογων, αναφέρεται ότι ο «Παλαμήδης Γατελιούζος, κύριος της Αίνου και της Σαμοθράκης, μέγας αριστεύς, φιλόπολις,…..ανήγειρεν εκ βάθρων και αυτόν τον πύργο».










Οι παρακάτω φωτογραφίες που παρουσιάζονται έχουν ληφθεί λίγους μήνες μετά τον σεισμό που έπληξε την νήσο της Σαμοθράκης. Ιούνιος 1893


Ως γνωστόν, στις 28 Ιανουαρίου (9 Φεβρουαρίου) του 1893 ισχυρός σεισμός (Μ=6,8) έπληξε τη Σαμοθράκη. 1 άνθρωπος σκοτώθηκε και 10-20 τραυματίστηκαν. Στην Χώρα της Σαμοθράκης υπέστησαν βλάβες 350 έως 550 κτίρια (τα 52 καταστράφηκαν).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου